Saveti za kreditne kupce

KUPOVINA NEKRETNINE

Šta vas sve čeka kada kupujete stan na kredit?

Traženje novog doma je vrlo zabavan proces

Naročito ako u tome imate podršku kvalitetne agencije za nekretnine. Podizanje stambenog kredita i plaćanje nekretnine baš i nije. Finansijski vrtlog kupovine stana na kredit lako može da radost zbog rešavanja stambenog pitanja pretvori u pravu noćnu moru. Uvuče vas u procente, rate, valute i razne druge zastrašujuće pojmove, toliko da zaboravite pravi smisao procesa.

Međutim, ovaj proces može biti daleko lakši ako se blagovremeno pripremite na neophodne korake. Kao i u svakoj drugoj sferi, i u svetu nekretnina je znanje najbolja podrška i vaša prečica ka uspešnoj kupovini stana. 

Dobar agent za nekretnine pomoći će vam da lakše prođete kroz ceo proces i biti vaš glavni adut u ovoj “partiji realnog Monopola”. Osim što će vam pomoći da izaberete najbolju nekretninu za sebe.

Kupovina stana na kredit je nalik trčanju maratona, neophodno je naoružati se strpljenjem i prelaziti sve tačke, korak po korak.

Da bi ste stekli uvid u to odakle krećete i čime raspolažete, prvo proverite svoju kreditnu sposobnost. U okviru ovog koraka, dobro bi bilo da otplatite sve postojeće kredite. Najbolje da ugasite sve kreditne kartice, pošto mogu da vam umanje iznos za koji možete da se zadužite.

“Nikada se ne kladite na samo jednog konja”, kaže izreka. Obiđite više banaka i saznajte koja im je aktuelna ponuda. Takođe, tokom celog predprocesa, preporučljivo je ostaviti otvorene opcije saradnje sa nekoliko banaka. Tako ćete biti sigurniji da ćete dobiti stambeni kredit, a na kraju ćete se odlučiti za banku koja vam obezbeđuje najpovoljnije uslove.

Učešće prilikom kupovine

Ne zaboravite da svi kreditni kupci moraju da obezbede novac za učešće. Učešće iznosi 20% od ukupne cene stana.  Takođe, kreditni kupci moraju da obezbede i novac za troškove obrade kredita i troškove za overu predugovora, ugovora i založne izjave kod notara.

Prilikom odabira nekretnine saznajte sve detalje od vlasnika koji je prodaju. Povedite računa o njenoj uknjiženosti, jer samo uknjiženi stanovi garantuju bezbednost ostvarivanja kredita. Ukoliko je u pitanju novogradnja neophodno je da minimalno 80% objekta bude izgrađeno. Naročito je važno da se dogovorite sa vlasnicama oko datuma i iznosa kapare kao dela učešća.

Nikako se ne upuštajte u manipulaciju udvojenih ugovora koja se nedavno pojavila na tržištu. Može vam zvučati primamljivo, ali osim što je nezakonito, ovo može imati dalekosežne posledice.

Hipoteka i hipotekarni krediti su termini koji kod velikog broja kupaca stanova izazivaju strah. Da ovo nije toliki bauk, najbolje će vam objasniti izabrani agent za nekretnine.

Finalni saveti

Stoga je naš finalni savet identičan prvom: angažujte agenta za nekretnine. Budite potpuno otvoreni u komunikaciji, odredite vaše granice i ograničenja. Ne gubite vreme gledajući stanove izvan vaših mogućnosti u nadi da će vlasnici korigovati cenu. Tako će ceo process biti maksimalno brz i efikasan, a vi ćete uz što manje stresa uživati u svom novom domu.